Note de Plata

Toate subiectele a caror dezbatere mai de calitate sau de mai putina calitate cu care mass media ne asalteaza zilele astea sunt note de plata ale unor decizii si executii discutabile din partea celor care trebuiau sa ne faca politici, legi si sa ne cheltuiasca banul public.

La cea mai simpla cautare, notiunea de democratie este definita ca reprezentand sistemul bazat pe cele trei puteri: legislativa, judecatoreasca si executiva. In multe locuri mass media este definita ca a patra putere in stat, o putere ne-incoronata, dar recunoscuta unanim ca putere.

Puterea Legislativa este menita sa analizeze propunerile de legi, sa le corecteze si sa le transforme in legi aplicabile si cu rezultate previzibile, prin vot.

Puterea Executiva trebuie sa vegheze la bunul mers al statului, sa administreze banul public si sa propuna politici de dezvoltare si legi noi.

Puterea Judecatoreasca trebuie sa vegheze ca legile sa se incadreze in cadrul constitutional, sa judece si sa pedepseasca cu transparenta si impartialitate pe cei care incalca legile sau isi incalca intelegerile dintre ei.

Mass media trebuie sa vegheze, in numele Societatii Civile, si sa semnalizeze cu neutralitate toate derapajele celorlalte trei puteri din stat.

Ce-o fi asa de greu? De ce oare in 23 de ani niciuna dintre aceste puteri nu s-a maturizat astfel incat sa nu se mai balbaie si sa nu mai puna mai presus „parerea personala” in fata profesionalismului si a datoriei catre public. De ce trebuie sa platim noi toti pentru incompetenta si lipsa lor de bun simt?

Un copil este mancat de caini in parc pentru ca de 23 de ani Puterea Legislativa a dat legi gresite care se contrazic, iar Puterea Executiva a risipit banii care ar fi trebuit sa deserveasca la aplicarea legilor si obtinerea de rezultate.

O calatorie de la Bucuresti la Arad, pe sosea, a ajuns sa ne consume tot atat timp cat o calatorie de la Viena la Paris pentru ca de 23 de ani Puterea Executiva nu a fost capabila sa dezvolte cai de comunicatie rutiera moderne. Oare nu le-a spus nimeni niciodata, ca turismul si economia romaneasca, in general, nu se pot dezvolta si prospera fara sosele? Un drum cu trenul in Romania iti consuma de 2-3 ori mai mult timp decat iti consuma inainte de Revolutie.

La ora actuala Romania este un producator de energie electrica neconventionala semnificativ, cu un potential inca si mai semnificativ, dar cu un consum redus. Deci surplus de energie. Parca intr-o economie de piata surplusul unui produs conduce la scaderea pretului acestuia. De ce creste la noi pretul energiei electrice? Daca avem prea mult de ce nu putem sa o dam consumatorilor casnici pe gratis sau macar fermierilor ca sa ne lafaim in alimente ieftine?

Aruncam oameni in puscarii aparent nevinovati pentru ca legile pe care le avem sunt ambigui si incomplete, iar profesionistii din sistem nu au rabdarea, demnitatea sau profesionalismul sa acuze si judece fara subiectivism. Cine va plati oare Nota de Plata  pe care toate aceste personaje celebre o vor avea de colectat in urma proceselor ce le vor castiga la CEDO? Functionarii care i-au acuzat si condamnat astfel incat CEDO sa le dea castig de cauza?